WAT VIND JIJ BELANGRIJK
AAN EEN TV?

Een nieuwe tv kopen doe je niet zo maar even. Al is het alleen maar omdat een tv in je huiskamer een prominente plaats inneemt. Het design van de tv kan dan al een belangrijk uitgangspunt zijn. Maar wat te denken van de grootte, de technologieën, Smart, 4K, kijkhoek, OLED, QLED. Ben je er nog? Precies, dat is wat veel tv-kopers ervaren als ze op zoek gaan naar een nieuwe tv. Een kakofonie aan termen en begrippen. Vooraf oriënteren kan je op weg helpen. En binnenstappen bij een Expert kan het helemaal een stuk eenvoudiger maken. Daarover weet Menno Kats, bedrijfsleider én tv-specialist bij Expert Burgum, mee te praten.

Eén woord keert regelmatig terug als Menno advies geeft over hoe een tv te kopen: filteren. “Natuurlijk zijn er klanten die zich vooraf al dan niet uitgebreid hebben georiënteerd op een nieuwe tv. Dat is ook goed. Maar het grootste deel van de klanten komt een tv kopen omdat de huidige kapot is. Dus moet er snel een nieuwe komen. Dan is het belangrijk dat wij de wensen van de klant op een rijtje weten te krijgen. Filteren dus!”


WELK FORMAAT KIES JE?

Volgens Menno is dit een belangrijke vraag, omdat er veel misverstanden over bestaan. “Tv’s hebben tegenwoordig een groter formaat. Voor de meeste mensen die een nieuwe tv gaan aanschaffen geldt dan ook dat deze doorgaans groter zal zijn dan hun vorige tv. Dat is echter betrekkelijk.


Om een voorbeeld te noemen, de randen van een moderne tv zijn nu bijna weg. Vervangen door beeld. Dus fysiek hoeft er niet eens zo heel veel anders te zijn.”


Ook het aspect kijkafstand wordt door Menno Kats genuanceerd. “Daar zijn prachtige rekensommetjes voor uitgedacht. Maar omdat de tv’s anno 2019 een veel scherper beeld geven vraagt zo’n rekensom om een andere benadering dan enkele jaren geleden. Echt iets om rekening mee te houden.”


WAT WORDT DE PLEK VAN DE TV?

Minstens zo belangrijk bij de uiteindelijke keus is de plek waar de tv in je huiskamer komt te staan of te hangen. Is het een donkere plek of juist een positie met veel licht? “Eén van de belangrijkste filters voordat je verder gaat in je oriëntatie”, aldus de Expert uit Burgum. “Zo speelt invallend licht een rol bij de beeldkwaliteit. Dat heeft alles te maken met reflectie en helderheid. En kan bijvoorbeeld de keuze voor OLED of QLED bepalen.”


DE ‘DIEPTE’ IN

Vanuit deze eerste filters kan de oriëntatie een vervolg krijgen. Menno Kats: “De verschillende technieken komen dan aan bod. In het advies dat ik aan mijn klanten geef probeer ik doorgaans in Jip & Janneke-taal de eigenschappen van de verschillende technieken uit te leggen. De behoefte van de klant, voortgekomen uit de eerdere filters, is daarin natuurlijk leidend.


Kats verwijst hier naar zaken als schermfrequentie, 4K, LED, OLED, QLED. Maar ook naar alle features die een moderne tv kan herbergen. Hoe belangrijk is smart-tv voor de klant, wil de klant randapparatuur aansluiten op de tv? “Naar de toekomst kijken is dan zeker ook belangrijk. Kijken naar wat je later misschien wil.” Als voorbeeld noemt Menno het aspect geluid. “Tv’s zijn steeds platter geworden. Gevolg is dat er minder ruimte is voor luidsprekers. In de praktijk kun je dan tot de conclusie komen dat je dit anders wil. Je kunt de tv dan uitbreiden met een home-cinema-set of een soundbar.”


OOK GAMING KRIJGT EEN EXTRA DIMENSIE

Ben je een fanatiek gamer? Dan is een goede tv voor jou van groot belang en moet je bij de aankoop op enkele speciale eigenschappen letten. Een van de belangrijkste punten is dat je tv een snelle reactietijd moet hebben, wat vaak vermeld wordt als de ‘input lag’. Hoe lager de input lag, hoe sneller de reactietijd en hoe directer jij gamet. Zo ben je altijd onoverwinnelijk.


DESIGN

Menno Kats benadrukt in zijn advies om vooral ook te kijken naar design. “Een tv is meer dan alleen beeldkwaliteit. Hoe de tv op zich er uitziet is natuurlijk van belang. Maar denk ook eens aan de plek van de aansluitingen, het wegwerken van de kabels oftewel het totale kabelmanagement. Ook daarin zijn prachtige innovatieve oplossingen beschikbaar.”


Is de keus eenmaal gemaakt, dan is het van belang dat de tv bij jou thuis op de juiste manier wordt geïnstalleerd en volledig wordt aangepast en ingesteld op de plaats waar je nieuwe aanwinst komt te staan. Ook daarvoor kun je gebruikmaken van de services van Expert.

10 REDENEN
WAAROM JE
EEN NIEUWE TV
WIL HEBBEN!

1. HOGERE RESOLUTIE

2. NIET SMART

3. BEELDBUIS IS ZWAAR EN ONHANDIG

4. KLEUREN KLOPPEN NIET MEER

5. HET BEELD WORDT TE KLEIN

6. JE HEBT HET VERDIEND

7. OUDE TV IS NIET ZUINIG

8. NOG MEER GENIETEN

9. AFSTANDSBEDIENING IS KWIJT

10. PAST NIET IN JE INTERIEUR