WAT WORDT HET? LED, OLED OF QLED?

Wie een nieuwe televisie wil aanschaffen krijgt te maken met de termen LED, OLED en QLED. Wat zijn de kenmerken én wat zijn de verschillen? Graag laten wij een licht schijnen over deze termen om ze op te helderen. Onder het motto ‘Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker!’ Want het gaat uiteindelijk om het resultaat: optimaal kijkplezier!

WAT IS LED-TECHNOLOGIE?

Anno 2019 maken vrijwel alle flatscreen-tv’s gebruik van LED-technologie. LED-lampjes zorgen voor de achtergrond-verlichting van een Liquid Crystal Display, een LCD-paneel dus. In dit paneel bevinden zich kristallen die voor de kleur zorgen die we op het scherm zien. De kristallen geven zelf dus geen licht, maar worden ‘gevoed’ door de LED-achtergrondverlichting. Onder invloed van elektrische spanning laten ze meer of minder licht door.


De LED-lampjes zitten achter (Full Blacklight) of langs de rand (Edge-LED) van het beeldpaneel. Dankzij deze technologie zijn LED-tv’s vaak erg plat. Een goede beeldkwaliteit is onder alle lichtomstandigheden gegarandeerd.

OLED BLINKT UIT IN BEELDKWALITEIT

OLED staat voor ‘organic led’. Het is vooral bekend als toepassing in smartphones. Maar intussen heeft het een belangrijke plaats verworven in het televisie-aanbod. En dat is niet zo raar, want OLED biedt veel, heel veel. Vooral een uitmuntende beeldkwaliteit. De pixels van een OLED-tv bestaan uit organische materialen die licht geven als er stroom doorheen gaat. Achtergrondverlichting zoals bij een lcd-televisie is niet nodig, want elke pixel van een OLED-tv geeft zelf licht. Groot voordeel is dat het scherm nog dunner kan zijn dan dat van een ‘gewone’ LED-televisie. Ook blinkt OLED uit in zwartweergave, dankzij de lichtgevende pixels, die ook op zichzelf uit kunnen worden gezet.

QLED VOOR MAXIMAAL KLEURBEREIK

QLED-tv’s zijn lcd-tv’s waar in het scherm een extra laag met nanokristallen is aangebracht. De zogenaamde quantum dots. Deze zitten pal achter het lcd-paneel en zorgen voor een intensiever en groter kleurbereik. Vergelijk het met een doos kleurpotloden. Je hebt er met de kleuren rood, groen of blauw enzovoort. Maar er zijn ook dozen met tal van varianten op één kleur. Zoals lichtblauw, marineblauw, koningsblauw en donkerblauw. Dat is wat de quantum dots doen. Als er licht op de nanokristallen schijnt, lichten ze op in rood, groen of blauw. Dat licht gaat direct door naar de rode, groene en blauwe pixels van het scherm zelf. Resultaat: het zorgt voor een spectaculaire helderheid en dat onder alle lichtomstandigheden.

WAAR BLINKEN OLED EN LED IN UIT?

OLED

Superdunne beeldschermen
Brede kijkhoek
Diepe zwartwaarde
Hoog contrast

QLED

Fantastische kleurweergave
Hoge helderheid
Brede kijkhoek

De term QLED is exclusief aan het merk Samsung gekoppeld, maar ook andere merken presenteren televisies met quantum dots. In alle gevallen betreft het vanzelfsprekend topmodellen.

VOOR IEDER BUDGET EEN LED, OLED OF QLED

LG 32LM6300PLA

LED TV

32 inch / 81 cm

Full HD

Smart TV

PHILIPS 65OLED803

OLED TV

65 inch / 165 cm

4K Ultra HD

Ambilight OLED tv

SAMSUNG QE43Q60R2

QLED TV

Best reviewed

43 inch / 109 cm

QLED 4K