De voordelen van een SmartTV

GRENZELOOS ENTERTAINMENT

De manier waarop we tv-kijken is in de loop van de jaren flink veranderd. We willen niet langer afhankelijk zijn van de programmering van de zenderbaas, maar zelf kunnen bekijken wat, waar en wanneer we dat willen. Sinds een paar jaar zijn de meeste nieuwe tv’s aangesloten op het internet, waardoor er een wereld aan nieuwe mogelijkheden bij is gekomen.

Door je tv aan te sluiten op internet kan je optimaal gebruikmaken van alle smart-functies. Zo kan je niet alleen nóg meer films kijken, maar kan je ook op een hele nieuwe manier je tv besturen. Wij leggen uit wat tegenwoordig de mogelijkheden zijn van een smart-tv.

GEÏNTEGREERDE APPS

Vrijwel elke smart-tv komt tegenwoordig met een aantal vooraf geïnstalleerde apps. Zo is er nog nauwelijks een tv te vinden waarop je niet direct Netflix kan kijken en kan je met de meeste tv’s ook wel NPO Start bekijken. Door gebruik te maken van de geïntegreerde app kan je makkelijk via de afstandsbediening zoeken naar je favoriete film of serie, of kan je snel nog even het nieuws terugkijken. De hoeveelheid en soort apps die beschikbaar zijn is sterk afhankelijk van je tv. Sommige tv’s draaien op Android, het besturingsprogramma dat bekend is van de smartphones, en hebben een uitgebreid assortiment, en met sommige tv’s moet je het met een handjevol apps doen. Bij veel populaire tv’s is een app-store aanwezig waar je nieuwe apps kan downloaden, maar dit is niet bij elk merk het geval. Dit is dus wel iets om mee te nemen in je overweging als je een nieuwe tv wil kopen met smart-functionaliteiten


Overigens heeft de tv-fabrikant weinig invloed op het aanbod apps. De ontwikkelaars van de apps bepalen voor welke tv de app verschijnt en hoe lang deze beschikbaar blijven. Het advies van de Consumentenbond is dan ook om je niet door het aanbod apps te laten leiden als je een nieuwe tv uitzo
ekt.


STREAMEN VAN JE FOTO'S EN VIDEO'S

De tijd dat je na de vakantie al je vrienden en familie uitnodigt om naar de dia’s van je mooie reis te kijken ligt al ver achter ons. We willen echter nog wel graag al onze mooie herinneringen delen. Met een smart-tv wordt het erg makkelijk om al je mooiste foto’s en video’s in alle pracht tentoon te stellen. Via een geschikte app kan je je tv eenvoudig koppelen met je smartphone of tablet, waarna je door simpelweg te swipen of te kiezen kan bepalen welke foto of video jouw tv moet tonen. Zo kan je heel eenvoudig al je herinneringen delen met al je vrienden en familie.


Sommige tv’s bieden ook de mogelijkheid om je favoriete foto’s te tonen als een soort screensaver. Kijk je geen tv, dan toont de tv jouw mooiste foto waardoor hij als het ware verandert in een groot digitaal fotoframe. Zo heb je altijd iets om naar te kijken.


COMMUNICEREN MET JE SMARTPHONE OF TABLET

Elke smart-tv is in principe te bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Meestal werkt dit prima, maar als je een film wil zoeken met een lange titel, dan kan dat wat onhandig zijn. Zo verschijnt bijvoorbeeld het alfabet en moet je de cursor per letter verplaatsen en selecteren. Als je ‘It’ wil kijken is dit misschien geen probleem, maar als je ´The Wind That Shakes The Barley’ wil zien ben je wat langer bezig. Veel smart-tv’s zijn gelukkig ook te bedienen met je smartphone of tablet. Hierdoor kan je typen zoals je gewend bent.


VOICE CONTROL

Een nieuwe ontwikkeling in de tv-markt is de toevoeging van digitale assistentes en voice control. Zo beschikken steeds meer tv’s over Google Assistant en weet ook Alexa haar weg steeds vaker via tv’s onze woonkamers te vinden. Hiermee kan je met eenvoudige stemcommando’s je tv bedienen en hoef je niet altijd je smartphone of afstandsbediening bij de hand te hebben. Heb je bijvoorbeeld net alle lege glazen verzameld om deze te vullen met nieuwe versnaperingen en lijkt die spannende detective net te onthullen wie de moordenaar is, zeg simpelweg “Hey Google, pauzeer de film”, en de film stopt met spelen.

Niet alleen in veel tv’s, maar ook in steeds meer soundbars en speakers zit Google Assistant ingebouwd. En waar een tv aan moet staan om de digitale assistent te gebruiken, hoeft dit niet bij soundbars en speakers. Hierdoor kan je op elk moment al je vragen stellen en heb je niet alsnog eerst je afstandsbediening nodig.


Overigens kan je met digitale assistenten veel meer dan alleen je tv bedienen. Je kan ook je favoriete muziek opzetten, vragen hoe lang het rijden is naar (bijvoorbeeld) je werk, hoeveel suiker je nodig hebt om die heerlijke taart te bakken en nog veel meer. En doordat de slimme assistenten continu blijven leren, kunnen ze je steeds beter helpen.


APPLE TV & CHROMECAST

Is je tv niet smart of werken niet alle apps, dan kan je je tv eenvoudig smart maken door hier een Chromecast of Apple TV aan te koppelen. Al vanaf een paar tientjes koop je een klein apparaatje dat je eenvoudig via je een HDMI-poort kan koppelen aan je tv, waarna je direct allerlei smart-functies kan gebruiken. Zo kan je alsnog makkelijk je favoriete films kijken via Netflix, programma’s terugkijken via NPO Start en nog veel meer. Ook kan je hiermee je tv een fraaie achtergrond geven, waardoor je altijd iets moois hebt om naar te kijken.

Op zondag kijken

we het meeste tv

We kijken gemiddeld

173 minuten tv

per dag

HOE,
WAT,
WAAR?

'De Luizenmoeder' was in 2018 het meest bekeken tv-programma

Op zondag kijken

we het meeste tv

We kijken gemiddeld 173 minuten tv per dag

HOE,
WAT,
WAA
R?

'De Luizenmoeder' was in 2018 het meest bekeken tv-programma

De populairste tv-zender is NPO 1

We kijken gemiddeld 15 minuten

per dag naar streamingdiensten als Netflix en Videoland

De populairste tv-zender is NPO 1

We kijken gemiddeld 15 minuten per dag naar streamingdiensten als Netflix en Videoland

De minst populaire tv-zenders zijn RTL Lounge & FoxSports

96% van de huishoudens in

Nederland heeft een tv

Gemiddeld heeft een

huishouden 1,6 tv’s

Bijna 90% van de tv's ontvangt een tv-signaal

20.00 en 21.00 wordt het meeste tv-gekeken

Bijna de helft van de tv’s in Nederland is verbonden met het internet

96% van de huishoudens in

Nederland heeft een tv

Gemiddeld heeft een huishouden 1,6 tv’s

Bijna 90% van de tv's ontvangt een tv-signaal

20.00 en 21.00 wordt het meeste tv-gekeken

Bijna de helft van de tv’s in Nederland is verbonden met het internet

WIFI-CHECK

Om elke smart-tv in je huis soepel te laten werken, heb je eengoede internetverbinding nodig. Bij Expert bieden we daarom de wifi-check. Hiervoor komen we op afspraak bij jou thuis om overal het signaal te testen en eventueel te optimaliseren. Neem contact op met de Expertwinkel bij jou in de buurt voor meer informatie.