Expert legt uit

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ DE AANSCHAF VAN EEN NIEUWE LAPTOP?

Koop je een nieuwe laptop, dan zijn er verschillende aspecten die jouw gebruikerservaring bepalen. Wij leggen ze hieronder uit en vertellen je wat past bij verschillende gebruiken.

Als je een nieuwe laptop wil kopen is het belangrijk om eerst na te gaan wat je ermee wil doen. Zo is een krachtig gaming-monster misschien wat overdreven als je vooral Netflix kijkt. Maar waar moet je op letten? En wat betekenen al die termen en afkortingen? Wij leggen alles haarfijn voor je uit, zodat je precies weet welke laptop het beste bij jou past.

SCHERM – COMFORT EN MOBILITEIT

Het scherm is een van de duidelijkste onderdelen van een laptop. Hier kijk je continu naar als je op je laptop aan het werk bent. Als je de schermen van laptops vergelijkt, is het vooral belangrijk om te kijken naar het formaat, de beeldschermtechniek en de resolutie.


Het formaat heeft veel invloed op zowel de mobiliteit als het gebruiksgemak van de laptop. Ben je veel onderweg en ben je vaak met je laptop in de weer? Dan is een compacte laptop misschien ideaal. Als je regelmatig een langere tijd op dezelfde plek werkt, kan een groter model net dat beetje extra kracht en comfort geven waar jij baat bij hebt.


Ook is het van belang om te kijken naar de beeldschermtechniek. Wil jij je films, series, foto’s of video’s in de allerbeste kwaliteit zien, dan moeten de kleuren altijd goed kloppen en kijk je graag naar schermen met veel contrast. Een IPS-scherm is dan een goede keuze. Gebruik jij je laptop vooral voor tekstverwerking, dan kan je ook kiezen voor een TN- of VA-beeldscherm. Over het algemeen produceren deze schermen een minder hoogstaand beeld, maar zijn deze ook goedkoper.

De gewenste resolutie van een scherm heeft direct te maken met het formaat. Momenteel hebben de meeste laptops een FullHD-resolutie, wat inhoudt dat de beeldschermen een resolutie van 1920x1080 pixels hebben. Wil je een kleine laptop kopen, dan kan een lagere resolutie (bijvoorbeeld HD) ook volstaan. Laptops met een nog hogere resolutie, zoals 4K, bestaan ook, maar zijn nog vrij schaars.

PROCESSOR - HET HART VAN JE LAPTOP

De processor (oftewel de CPU) wordt ook wel het ‘hart van de computer’ genoemd. De processor voert alle berekeningen uit die nodig zijn om de computer een actie uit te laten voeren, van het registreren van een simpele muisklik tot het besturen van een karakter in een grootse virtual-realitygame. De snelheid van een processor duiden we aan met de frequentie. De frequentie geeft aan hoeveel berekeningen per seconde een processor kan uitvoeren: een processor met een frequentie van 2 GHz, kan per seconde 2 miljard berekeningen uitvoeren.


De snelheid van je processor hangt ook samen met het aantal kernen. Elke kern kan één berekening tegelijk uitvoeren. Een processor met twee kernen, ook wel een Dual Core-processor genoegd, kan dus twee berekeningen tegelijk uitvoeren.

RAM WERKGEHEUGEN: DE MOTOR VOOR DE PROCESSOR

Het lijkt misschien wat verwarrend, maar geheugen heeft niets te maken met de hoeveelheid foto’s, films of tekstbestanden die je op je computer kan opslaan. Het geheugen, ook wel werkgeheugen of RAM genoemd, is tijdelijk geheugen dat de processor gebruikt om informatie op te slaan die vaak gebruikt wordt. Simpel gezegd zet de processor bestanden die op de harde schijf staan even apart zodat de processor er niet steeds naar hoeft te zoeken en de bestanden snel toegankelijk zijn. Goed om te onthouden: hoe meer RAM, hoe meer je tegelijk kan doen en hoe zwaardere programma’s je laptop aan kan.

VIDEOKAART – VOOR DE MOOISTE BEELDEN

Een videokaart is een speciale processor die is gespecialiseerd in het uitvoeren van berekeningen die nodig zijn om digitale beelden zo mooi mogelijk weer te geven. Voor veel dagelijkse taken heb je niet per se een videokaart nodig, omdat de meeste processors deze berekeningen ook kunnen maken. Maar ben je fanatieke gamer of gebruik je zware foto- of videobewerkingsprogramma’s, dan kies je het beste voor een laptop met aparte grafische kaart.


Past een laptop met videokaart bij jou? Let dan op het getal in de naam van de kaart, want over het algemeen geldt: hoe hoger, hoe krachtiger de kaart. Ben je echt een fanatieke gamer en wil je van je games genieten op de maximale setting, dan is het verstandig om te kiezen voor een krachtige gaming-laptop, met een forse videokaart en uitgebreid koelsysteem.


OPSLAG – AL JE BESTANDEN VEILIG BEWAARD

De plek waar al je bestanden worden opgeslagen is het opslaggeheugen. Dit noemen we ook wel de harde schijf. Tegenwoordig onderscheiden we twee typen harde schijf: de traditionele Hard Drive Disk (HDD) en de modernere Solid State Disk (SSD).


Kies je voor SDD, dan kies je vooral voor snelheid. Een SSD is tot tien keer sneller, veel lichter en is aanzienlijk stiller in gebruik. Een SSD is bovendien veel robuuster, waardoor je bestanden veiliger blijven. Met een HDD profiteer je vooral van meer opslaggeheugen en een relatief lagere prijs. Wil je het beste van beide werelden, kies dan voor een laptop met gecombineerde opslag. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om (besturings)-programma’s op de SSD te installeren zodat je computer razendsnel opstart en alle bestanden die je graag bij de hand hebt op de HDD te zetten
.


HOEVEEL OPSLAGGEHEUGEN HEB JE NODIG?

De hoeveelheid opslagruimte die je nodig hebt, hangt sterk af van je computeractiviteiten en is in de laatste jaren flink veranderd. Jarenlang was het belangrijk om meer en meer opslagruimte te hebben om al je muziek, films en bestanden goed te kunnen bewaren. Tegenwoordig hebben veel gebruikers genoeg aan minder. Veel muziek en films worden tegenwoordig gestreamd, bijvoorbeeld via Spotify, Netflix of Deezer, wat de gemiddelde gebruiker tientallen tot honderden gigabytes aan ruimte scheelt. Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.


Overigens is het natuurlijk ook mogelijk om externe opslag te kopen, bijvoorbeeld in de vorm van een externe harde schijf. Houd er wel rekening mee dat programma’s geïnstalleerd op externe opslag niet altijd (soepel) werken.